fbpx
Tippek önéletrajzhoz fizikai munkát keresőknek

Fizikai munkát végző álláskeresők számára is fontos feladat, hogy összegezni tudják szakmai tapasztalataikat, addig elért eredményeiket. gyakorlatban ismerik a maguk napi rutinját, a különböző műszakokban elvégzendő feladatok listáját. Tippek, ötletek, hogyan gyűjtsd össze a szakmai tapasztalataidat és hogyan írj meg egy jó önéletrajzot

Számukra első sorban nagy feladat az, hogy összegezni tudják szakmai tapasztalataikat, addig elért eredményeiket. gyakorlatban ismerik a maguk napi rutinját, a különböző műszakokban elvégzendő feladatok listáját, de ha egy irodai környezetben kérdezi valaki őket erről, akkor nehezen tudnak beszélni róla. Egyik dolgozó, akit megkérdeztem, hogy Gépbeállítóként mivel is foglalkozik, csak annyit mondott: megcsinálom a rám osztott feladatokat. Vele egyéni tanácsadások alkalmával lépésről lépésre vettük át, hogy a műszak kezdetekor milyen protokollon, azaz előírt feladatlistán kell végig mennie, a felelőssége mire terjed ki és hogyan dolgozik együtt más beosztású kollégáival. Sok boncolgató kérdés után így sikerült összeszednie, és ami jó, leírnia mindazt, ami az ő feladatkörébe tartozik. Ez alapján tudtuk meghatározni azt, hogy milyen gyárban, mely pozíciókat tudja majd megpályázni a közösen megírt önéletrajzzal. De mit is kell tartalmaznia egy önéletrajznak? És hogy is néz ki?

Először is az „Önéletrajz” szó helyett a saját név kerül.

Ezt követik az Elérhetőségek, ahol nincs szükség sem a születési dátumra, sem a lakcímre – a családi állapotról, gyerekek számáról, nevükről nem is beszélve -, mert egyik sem olyan információ, melynek befolyásolnia kellene a pályázatot. A lakcím csak akkor legyen benne, ha a leendő munkáltató közel van, ilyen esetben lehet előny.

E-mail címben, mint pl. nev.nev@gmail.com – a freemail és citromail helyett jobban néz ki a gmail, esetleg a yahoo a név valamilyen verziójával -, a beceneveket és vicces előtagokat érdemes elhagyni. Nem tűnik humorosnak egy új pozícióra pályázva. Ezt követi a mobilszám és az említett esetben a lakcím.

Munkatapasztalatokat az összeszedett feladatok alapján érdemes megírni, amihez segítségül lehet venni állásportálokon található, hasonló pozícióra megírt hirdetésekben az Elvárásoknál felsoroltakat. Természetesen nem kimásolni kell őket, hanem saját szavakkal megfogalmazni. Ha esetleg mindehhez eredmények is kapcsolódnak, például milyen százalékban sikerült a tervet teljesíteni.

Végzettségeknél a klasszikus iskolákat, de nem az általánost, hanem a közép- és szakiskolákat, esetleg megszerzett felsőfokú végzettséget kell feltűntetni a végzettség megnevezésével.

Tréningek, tanfolyamok alatt azoknak a képzéseknek, oktatásoknak van helye, melyek rövid ideig tartó, szakmai fejlődést segítették elő, pl. egy újabb szoftver használatának betanulása, vagy egy új gyártási folyamat megismerése volt.

Ha van, akkor ezt követően jön a nyelvtudás melynek akár alap szintű tudása is előnyt jelenthet egy-egy pozíció betöltésekor.

Az Egyéb részhez kerülnek a számítástechnikai ismeretek, ami természetesen leginkább az Microsoft Office-on kívüliek. Ide kerül az összes, eddigi feladatok során használt szoftver, a jogosítvány – a személy- és tehergépjárművön kívül a például a különféle targoncás is.

Én utolsónak javasolni szoktam az Érdeklődési kört feltüntetni, ami igazából semmi más, csak egy kis hozzáadott emberi információ, amely kiegészítheti az önéletrajzban eddig felsorolt információkat olyanokkal, melyek hozzátehetnek a pályázathoz. Pl,. ha valaki focizik, akkor lehet jó csapatjátékos, ha pedig futott maratont, akkor pedig célorientált és kitartó.

Belépés

Regisztráció

Elfelejtett jelszó

Gyorskereső

Kosár

Kosár