fbpx
külföldi munka

Külföldön élni és dolgozni sokak számára vágyálom. Talán te is azok közé tartozol, akikben legbelül megfogalmazódik a kérdés: milyen lehet külföldön élni és dolgozni?  Lehetséges, hogy a csillogás, a ragyogás, az új élet, az új lehetőségek hazája egy másik országban keresendő?

Ahogyan a szomszéd kertje mindig zöldebb, ugyanúgy a szomszéd ország is mindig gazdagabb. Ott jobb lehetőségek vannak, ott szebb minden, és ott könnyedebb az élet. Még az is előfordulhat, hogy ez tényleg így is van.

Mégis: nagyon sokszor azt látom, hogy amikor megérkeznek azok, akik az elképzelést döntésre, majd cselekvésre váltották, akkor egy idő után csalódottság lesz-e úrrá rajtuk. „Jé, ez egy ugyanolyan ország, mint ahonnan jövünk. Jé, itt is ugyanolyan emberek vannak, mint otthon. Jé, itt is éppen olyanok a munkáltatók, mint máshol.”- mondják sokszor.

Hogyan látod a világod?

Merthogy az igazság az, hogy bárhova mész, önmagadat viszed magaddal. Ezért a te hozzáállásod a legfontosabb, mert az határozza meg, hogyan érzed magad. Ha Magyarországon nem tudtál örülni, mindenben csak a negatívat látod, és nem találod a helyed sehol, akkor nagy valószínűséggel külföldön is ez vár rád.

Ha Magyarországon ügyes vagy, és meglátod a lehetőségeket, csak egy idő után szűknek érzed a kereteket, és másra vágysz, akkor külföldön vélhetően meg fogod találni a számításodat. Ha sötétnek látod a világodat Magyarországon, akkor külföldön is sötétnek fogod érzékelni. Ha pedig ragyogónak és csodálatosnak látod a világot, csak azt érzékeled, hogy máshol talán nagyobb eséllyel indulsz, és talán többet tudsz teremteni, akkor valóban van esélyed máshol. Ez arról szól, hogy te hogyan gondolkodsz.

Milyen esélyeid vannak külföldön?

Gyakorlatilag bármi, hiszen gondolj bele, minden nagyon hasonló, csak éppen idegen nyelven kommunikálsz. Jó esetben tudod az idegen nyelvet. Rosszabb esetben nem tudod, így kezdetekben ráhagyatkozol a külföldön élő magyarokra. Ha tudod az idegen nyelvet, akkor könnyebb dolgod van, könnyebben el tudod magad adni, és könnyebben találsz számodra megfelelő munkahelyet.

Ha nyitottan, azzal az elhatározással érkezel, hogy más körülményeket teremts magadnak, magatoknak, akkor megtalálod a megoldást. Bármilyen úticélt is választasz, bármilyen országban kezdesz élni és dolgozni. Mert mindenhol vannak lehetőségek, mindenhol találsz ajánlatokat. Hogy más szakmában, mint ahonnan jöttél? Ez is lehetséges. Ha elhatározásod komoly, és nyitott vagy, akkor megtalálod a számításodat, bárhol is legyél a világban.

Önmagaddal harmóniában

Ezért először önmagaddal kerülj tisztába, mielőtt külföldre utazol. Az egy dolog, hogy milyen célpontot választasz, az pedig egy másik dolog, hogy milyen állapotban, és milyen érzésvilágban mész oda.

Kövesd a szívedet, és az alapján válasszál, amit a szíved súg. Az nem biztos, hogy az az ország, ahol a legtöbbet lehet keresni, mert lehetséges, hogy abban az országban nem éreznéd jól magad. Válassz az alapján, ahol úgy gondolod, számodra elfogadhatóak az életfeltételek, és adottak a lehetőségek, hogy élvezd azokat. Mert mostantól itt fogod tölteni a nap 24 óráját. És hogyha olyan helyen vagy, amit nem szeretsz, mert mondjuk te a napsütést szereted, és kiválasztottál egy esős, ködös, hideg országot, akkor megette a fene. Mert elindultál szerencsét látni, munkát keresni, és nem érzed jól magad közben. Akkor a külföldön élni és dolgozni vágyálma vagy továbbsodor egy másik országba, vagy vissza a kiindulópontra.

A szerzőről

Gürtler Szilvia

ICF minősített coach

Nemzetközi minősítéssel rendelkező coachként segítelek, hogy kiteljesedj abban a hivatásban, ami lelkesedéssel, örömmel tölt el. Minden tapasztalatommal, tudásommal segítelek, hogy eljuss oda, ahova magadat álmodod. 

Belépés

Regisztráció

Elfelejtett jelszó

Gyorskereső

Kosár

Kosár